Een briljánt idee, maar geen geld om het op te zetten? Of is het tijd voor een verbouwing, maar is je spaarrekening nog niet toereikend genoeg? Na alle bedrijven die ons via Peer-2-Peer (P2P) voorzien van goederen en diensten, zoals we eerder al schreven, is er inmiddels ook een heus consumentennetwerk ontstaan waarmee je juist je eigen projecten en ideeën kunt financieren. Crowdfunding via websites als Kickstarter en P2P-lenen via een Lendingclub steken de kop op.

foto-favela

Crowdfunding

Bij crowdfunding zorg je ervoor dat niet jij maar een groep mensen, de crowd, je project gaat financieren. Dit is in principe geen nieuw concept, zoals de tweet van Emile Peters hieronder beschrijft, maar de toegankelijkheid is met de social media wel enorm gestegen. Zo wilde Zack Brown tien dollar ophalen voor een aardappelsalade, maar sloeg dit idee zo aan, dat hij er ruim 55.000 mee ophaalde. Zijn concept? “Basically I’m just making potato salad. I haven’t decided what kind yet.”

Het succes van Brown is natuurlijk te wijten aan de hoge mate van flauwekul, maar ook gedegen projecten zagen het levenslicht. Zo werd er al vele albums opgenomen, werd er een betaalbare maar professionele 3D-printer op de markt gebracht, en kreeg een favela in Rio de Janeiro een fris likje verf.

En ook de sokkel van het vrijheidsbeeld is m.b.v. crowdfunding gefinancierd. Frankrijk schonk alleen het beeld.

— Emile Peters (@EmilePeters) November 25, 2014

P2P-lenen

Peer-2-Peer-lenen werkt eigenlijk hetzelfde als crowndfunding, maar in plaats van dat de crowd je geld geeft, zul je het zelf terugbetalen. Particulieren voorzien anderen van een persoonlijke lening. Hierbij gaat het dan ook meestal niet om bedrijf ideeën, maar om jou als persoon. De leners krijgen inzicht in je profiel, wensen en kredietscore, waarna ze (een deel) van de lening op zich nemen.

Bij crowdfunding heb je als gebruiker eigenlijk weinig te verliezen: of je krijgt je geld wel bij elkaar, of niet. Ook de P2P-leningen gaan inmiddels als warme broodjes over de toonbank, maar als dit geld niet bijeen gesprokkeld wordt is het waarschijnlijk een groter probleem. Je kunt dan altijd kijken of je terug kunt grijpen op de reguliere manieren van financiering.