Een tijdje terug besloten we hier bij de redactie van ddisplay.nl om de werkplek iets op te vrolijken door wat schilderijen op te hangen. Helaas loopt Picasso hier niet rond, dus werd er besloten om wat mooie plaatjes op canvas te laten drukken en hier op te hangen. na wat websites te hebben bezocht werden we hier alsmaar nieuwsgieriger over hoe het kan dat online drukkerijen zoveel verschillende producten aan kunnen bieden voor aanzienlijk lager prijzen.

Drukken en printen

Na wat onderzoek hier en daar werd het mysterie eindelijk ontrafeld. Het ‘geheim’ zit hem namelijk in het productie proces van het maken van schilderijen, kaartjes, posters etc.

Veel grote drukkers maken tegenwoordig gebruik van meer dan één druktechnologie. Over het algemeen wordt het machinepark wat overwegend uit offsetpersen bestaat vaak aangevuld met digitale printers en plotters. Maar wat is nou precies het verschil en wat zijn de voor- en nadelen van beide technieken. Hieronder hebben we kort en pro’s en con’s op een rijtje gezet tussen het traditioneel drukken en digitaal printen.

Boeken worden over het algemeen gedrukt in traditionele vellenoffset. Bij deze methode worden grote hoeveelheden papier of stof op een drukplaat door middel van een drukpers van inkt voorzien.

ed422dbf01f603e145204e10b262a8a0

  • De techniek maakt gebruik van mechanische drukplaten waardoor kleine oplages (<100 stuks) niet meer rendabel zijn om te drukken
  • Het drukken is een scheikundig proces, hierdoor is de levensduur van veel gedrukte werken vaak langer dan 100 jaar.
  • Resolutie en kwaliteit van foto’s ligt hoger dan bij digitaal printen
  • Levertijd is vaak langer dan bij printen omdat er eerst speciale drukplaten moeten worden gemaakt voor een specifieke opdracht

Digitaal drukken wordt ook wel ‘printen‘ genoemd. De meeste grote printers werken net zoals de kline printer thuis. Een digitaal beeld wordt elektronisch opgebouwd waarna een computer een toner aanstuurt die met behulp van hitte de inkt op het materiaal (vaak papier) wordt gefixeerd.

printer2

  • Eerste exemplaar is net zo duur als het 1000′e exemplaar. Hierdoor zijn ook zeer kleine of zelfs individuele oplages mogelijk voor een scherpe prijs.
  • Niet alle papiersoorten zijn geschikt vanwege de toner en de manier waarop inkt op het materiaal wordt gefixeerd
  • Maximale resolutie is meestal niet hoger dan 600 dpi. Hierdoor ogen hele grote afdrukken vaak minder mooi
  • Levertijden zijn een stuk sneller dan bij traditioneel drukken omdat er geen drukplaten moeten worden gemaakt

(dank aan: JerryKooyman| libertas)