geld lenenNederlanders zijn een volkje dat niet vies is van geld lenen, of het nu voor een huis of voor de studie: Nederlanders lenen massaal. Ruim de helft van de Nederlandse  huishoudens heeft een lening lopen, de gemiddelde schuld van Nederlandse huishoudens kwam uit op bijna een ton. In 2009 leende ca. een derde deel van de mensen, hypotheken zijn hierbij niet meegerekend. In totaal lenen we met z’n allen 742 miljard euro. Sinds het aantrekken van de economie worden er meer hypotheken afgesloten. Dit heeft ervoor gezorgd dat de schuld van Nederlandse huishoudens voor het eerst sinds 2012 weer is gestegen. Ook de lage rente maakt het aantrekkelijk om geld te lenen. Daarnaast hebben ook politieke beslissingen invloed op het leengedrag van Nederlanders. Zo liep eind 2014 de periode van een ruimere schenkingsvrijstelling af en werd het leenstelsel voor studenten ingevoerd.

Waarvoor lenen we?

Het kopen van een nieuwe auto is het meest voorkomende doel om te gaan lenen. Geld lenen voor een verbouwing is een andere veel voorkomende reden. Mensen laten in de loop der tijd meestal wel eens een verbouwing uitvoeren. Dit kan worden gefinancierd met een hypotheek als je pas een woning hebt gekocht. Als je al een tijdje in je huis woont dan kan dit niet meer. Mensen gaan dan kijken naar een andere vorm van financiering. Daarnaast wordt er veel geleend voor een vakantiehuis of een tweede huis. Met een lening wordt dan een deel van de aankoopprijs betaald. Geld-lenen-voor-een-auto

Waar lenen we?

Naast dat er geleend wordt bij hypotheekverstrekkers en bij DUO, lenen we ook van familie en vrienden, een zogenoemde onderhandse lening. Hierbij wordt geld geleend zonder tussenkomst van de bank. Echter zitten hier ook een aantal nadelen aan. Emotionele argumenten wegen in onderhandse leningen zwaarder dan de zakelijke argumenten. Naast de hypotheek wordt het meeste geld geleend door roodstand. Op nummer 2 staat het doorlopend krediet. Er zijn verschillende soorten leningen zoals een doorlopend krediet. Hierbij krijg je een kredietlimiet. Er wordt dan vastgesteld welk bedrag je maximaal mag lenen. Je kunt dan het hele bedrag in één keer of in delen opnemen. Vanaf dat moment begin je ook met aflossen. De rente bij deze financieringsvorm is lager dan bij andere kredieten. Deze is wel variabel, wat een nadeel is als hij gedurende de looptijd weer gaat stijgen. Bij een persoonlijke lening leen je een van tevoren vastgesteld bedrag. De rente is hoger, maar staat wel vast. Evenals de looptijd. Het gemiddelde bedrag dat geleend wordt bij het afsluiten van een persoonlijke lening bedraagt 11.143 euro. Als je besluit te lenen, denk dan goed na welke financieringsvorm voor jou het meest geschikt is. Hoe lang is de looptijd en is het bedrag dat je moet aflossen haalbaar? Zet een en ander goed op papier zodat je een reëel beeld krijgt. En met een gerust hart kunt genieten van je voorgefinancierde auto of keuken!