Vanaf januari dit jaar kunnen we in Nederland weer wat minder lenen voor de aankoop van een woning dan vorig jaar, zo maakte het NIBUD eerder bekend naar aanleiding van haar jaarlijkse berekeningen. Maar, deze berekeningen zijn niet verlopen zoals voorheen.

Loan to Value blijft dalen

De verhouding tussen de waarde van een woning en de maximale hoogte van de hypotheek wordt sinds 2013 steeds lager. Dit jaar kan nog 103% van de woningwaarde worden geleend, en in 2018 is deze maximale Loan to Value teruggebracht naar 100%. Volgens het nieuwe rekensysteem van Nibud wordt er dit jaar ingespeeld op zogenaamde onvermijdbare kosten (zoals de kosten voor een kind).

Stapsgewijs vermindert het te lenen bedrag voor de aankoop van een woning

Maar met dit rekensysteem is de hypotheekrente die voor 10 jaar vaststaat gedaald van 4,25% naar 3,25% (zie tabel hieronder). In de praktijk wil dat zeggen dat er in principe meer geleend kan worden, maar dat tegelijkertijd de leencapaciteit beperkt wordt doordat er minder hypotheekrente afgetrokken kan worden. Om toch voldoende liquide middelen te genieten bij de aankoop van een huis, kiezen mensen graag voor een lening. En zo lijken de hogere leningen de laatste jaren in populariteit te winnen.

Meer zekerheid in onzekere tijden

Naast het feit dat we tegenwoordig zoeken naar hogere leningen, kiezen we ook eerder voor een persoonlijke lening dan voor een doorlopend krediet. Want waar je bij een persoonlijke lening een vast bedrag krijgt dat je tegen een gunstige vaste rente en een vaste looptijd aflost, staat een doorlopend krediet  hiertegenover met een bedrag dat je naar behoeven op kunt nemen, en terugbetaalt met fluctuerende rentes. Volgens experts komt de stijging in persoonlijke leningen daarmee vooral door de bezitters van woningen, die in deze tijden behoefte hebben aan de zekerheid van vaste maandlasten en een einddatum. Een lening wordt dus steeds vaker als gangbare en gunstige optie gezien om het gat te dichten dat ontstaat door de verminderde leencapaciteit.

Kredietverstrekking populair op meerdere kanalen

Dat kredietverstrekking aan populariteit wint, blijkt niet alleen uit de hoge persoonlijke leningen. Binnen de deeleconomie zoeken mensen steeds vaker geldschieters buiten banken en officiele instanties. Lees hier meer over het opkomende crowdfunding en P2P-lenen, dat aangemoedigd wordt door de toegankelijkheid van digitale kanalen.